Добре дошли!

Нужен ли е килим в детската стая

Въпросите, касаещи килимите, завесите и покривките в детската стая вълнува всички родители, особено когато очакват бебе. Основният аргумент против покупката на детски килими е, че те събират прах. Това е така, но нима върху голия под не пада прах? Прахът е напаст, от която няма спасение дори и да се чисти ежедневно. Домашният прах, попадащ върху килима се задържа от неговите нишки и остава там, докато не го събере прахосмукачката. Дори и при ходене той се задържа в килима, докато при  гладък под, прахът се разлита отново из цялата стая.


  Много хора считат, че гладкия под се почиства по-лесно. Това е точно обратното - прахът върху него се вижда и с просто око, дори и да се чисти ежедневно. За някои домакини, които мият пода по два пъти на ден това може да не е проблем. Според Carpethouse-bg.com, много по-приятно е да отделят повече време на детето си, вместо да чистят постоянно. При наличие на детски килими в стаята, те се превръщат в капан за праха, който се премахва лесно с почистване за няколко минути с прахосмукачка.


  Ако се търси вариант за обзавеждане на стая за дете с алергии, се спазват определени правила при покупка на детски килими. В този случай не са удачни изделия от вълна. Вискозата има доказани противоалергични качества и килимите, изработени от този материал от реномирани производители са много по-подходящи. Естествената вълна съдържа алергени, които могат да влошат състоянието на детето, докато подходящите материи с антиалергични качества не създават проблеми. Важно е да се избягват килими с неизяснен произход, които нямат етикети, върху които са отбелязани материалите от които са изработени и състава на оцветителите.


  Вискозата е материал, който се изработва от растителна целулоза. Тя може да се счита за естествена материя, получена по изкуствен начин. Красивите детски килими от Carpethouse-bg.com, изработени от вискоза с високо качество са перфектен избор за всяка детска стая. Върху тях не се натрупва статично електричество, почистват се лесно и не вредят на здравето на децата. Има и синтетични материали, от които се изработват детски килими, много от тях са с дълъг косъм и изглеждат невероятно на пода в детската, но въпросът за дългите ресни е много спорен и повечето педиатри препоръчват да се избягват.


  Друг безопасен и подходящ за изработка на детски килими материал е памукът. Откриването на такива изделия обаче е доста трудно начинание, но не и невъзможно. Важното е да се внимава с оцветителите, защото памукът може да хипоалегичен, но ако е оцветен с токсични бои няма да може да се ползва в детската стая. При избора на текстил за стаята на детето трябва да се мисли не само за пода, а и за завесите на прозорците и покривките, дамаските и възглавниците. Много често разумен подход е да се започне от килима и след това да се избира всичко останало.